LED pærer:

Har du brug for hjælp til at finde den helt rigtige LED pærer?

Hos GMI Energy går vi meget op i kundeservice og vil derfor til hver en tid gerne hjælpe dig med at finde den helt rigtige LED pærer eller LED belysning.

Du kan kontakte os på: info@gmienergy.dk.

  • Slut med at udskifte pærer i tide og utide.
  • Meget lavt strømforbrug i forhold til lysudbytte
  • LED pærer kan tjene sig selv hjem på under 1 år (afhængigt af pris og forbrug)
  • LED pærer skåner miljøet (mindre CO2 udslip)
  • LED pærer holder ca. 40x længere levetid end en tilsvarende halogen pærer.

Kort om de lystekniske begreber:                                                                                                                         
Farvegengivelse (Ra) – angiver hvor godt farverne kan gengives af lyskilden. Solen kan gengive alle farver 100% og har derfor en Ra værdi på 100. En gammeldags glødepære er ret effektiv, i den retning, da den har en Ra værdi på 97-99. Sparepærer ligger typisk på Ra 70-80 og halogenpærer på Ra 92-95.

Farvetemperatur (Kelvin) – Indikator for, om lyskilden giver et varmt eller koldt lys. En gammeldags glødepærer er på 2700K og betegnes som varmhvid. Halogenpærer er typisk på 3000K. Dagslys er ca. 8000K.

Lysstyrke (Lumen) – lysstyrken kan måles lidt forskelligt, men Lumen er en meget normal enhed at måle det i. Lumen er den totale mængden af lys i 360° fra lyskilden. Hvorimod LUX er lysmængden på ét bestemt punkt, f.eks. et skrivebord.

LED dæmpning

Noget LED er meget velegnet til dæmpning. Men ikke alle dæmpbare LED’er fungerer med din nuværende lysdæmper til gløde- og halogenpærer. Det kræver typisk en lysdæmper til LED, der er tilpasset det meget lavere effektforbrug og elektronikken i LED.

Lidt om teknikken                                                                                                              

Helt basalt er en LED lyskilde bygget op af noget elektronik, en LED chip (halvleder), en optisk linse og et base hus. Alle disse emner har betydning for kvalitet og pris af den færdige LED lyskilde.

LED chippen:
Det er selve LED chippen der udsender lyset og den kan oftest ses som en gul plet inde i lyskilden. Det skyldes at man påfører et gult lag fosfor på LED chippen for at styre farvetemperaturen, lysnuancen og farvegengivelsen.
LED chippen kan virkelig variere i kvalitets- og prisniveau. Det er den dyreste komponent i LED lyskilden så det kan ofte aflæses direkte på salgsprisen om det er en god eller dårlig LED chip der sidder i.
De vigtigste forhold der adskiller en dyr fra en billig LED chip er følgende:
– Ensartethed i farvenuance (de dyre chip er groft sagt mere fint sorteret og har derfor mindre farveforskel inden for samme model)
– Lysstabilitet i lyskildens levetid. De billige LED chip har det med at skifte nuance efter få timer hvorimod de dyre holder stort set samme farve i hele levetiden.